Stjepan Jakševac

Izvor: Wiki-dveri

(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
(Književna djela)
Redak 50: Redak 50:
U antologiji svjetske poezije za djecu '''''I denna vida värld''''' (''Verser fran mänga länder för barn och vuxna)'' izašloj 1993. godine u Stockholmu (Švedska), objavljena je pjesma Stjepana Jakševca ''Zadaća o pravdi''. Pjesmu su na švedski preveli Antun Raguž i Elizabeta Glasnović Raguž.
U antologiji svjetske poezije za djecu '''''I denna vida värld''''' (''Verser fran mänga länder för barn och vuxna)'' izašloj 1993. godine u Stockholmu (Švedska), objavljena je pjesma Stjepana Jakševca ''Zadaća o pravdi''. Pjesmu su na švedski preveli Antun Raguž i Elizabeta Glasnović Raguž.
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
== Literatura ==
== Literatura ==

Inačica od 14:46, 17. svibnja 2013.

Stjepan Jakševac (Brdovečki Sveti Križ 16. prosinca 1916. - Zagreb 10. svibnja 1994.), pjesnik i pisac za djecu


Sadržaj

Djetinjstvo i školovanje

Stjepan Jakševac bio je pjesnik i dječji pisac. Rodio se u Brdovečkom Svetom Križu (Zaprešić). Ime Stjepan dobio je po djedu i po stricu. Nakon 3. godine života seli se s obitelji u Slavoniju (selo Vrbanja blizu Vinkovaca), radi boljih uvjeta života. U pučku školu krenuo je 1923. i ti školski dani ostali su mu u lijepom sjećanju. Bio je odličan učenik s uzornim vladanjem. U Zagrebu je završio trgovačku školu 1936. godine, a kraće vrijeme studirao je režiju na Akademiji za kazališnu umjetnost.

Književni rad

Prvu pjesmu "O životu" napisao je za vrijeme školskih praznika 04. kolovoza 1933. godine u rodnom mjestu. Pjesmu je uvrstio u zbirku koju je nazvao "Prvi glasi" (Sv.Križ, 1933-34). Druga zbirka "Pjesme seoskog sina", nastala je 1936. godine. Putopis "Hodočasnici ili moje prvo putovanje po Hrvatskom zagorju" napisao je 12. kolovoza 1935. godine. U putopisu opisuje sedmodnevno pješačenje s prijateljem pjesnikom Josipom Tursanom, od rodnog sela preko Bizeljskog. Klanjca, Pregrade i Krapine do Marije Bistrice.

Osim navedene književne i ostale aktivnosti Jakševac se najviše bavi stvaranjem dječje poezije jer se najviše psihološki i emotivno poistovječuje s osnovnoškolcima između 8. i 12. godine. U tim djelima njegovi su najčešći motivi vazani uz razred, školu, obitelj i prirodu. Iako se tematska individualnost njegove dječje poezije najviše otkriva u njezinoj zavičajnoj obojenosti i izvorištu, Jakševac nije ni "regionalni", niti sentimentalni pjesnik davnog i prošlog djetinstva, on svoje dječje stvaralaštvo, fokusira na suvremeni život kako seoskog tako i gradskog djetinjstva. Ostao je odan tradiciji lirskog iskaza. Jedan je od rijetkih pjesnika novije dječje poezije koji je pazio na formu, ritmičnost i pravilnost stihova. Pisao je ljubavnu dječju poeziju u kojoj je ljubav prikazao u njezinim mnogobrojnim oblicima. Najznačajnija zbirka ljubavne dječje poezije je Zlatna ptica sunca. U njenom se naslovu krije temeljni smisao Jakševčeve ljubavne dječje pjesme.Ova ga je zbirka afirmirala kao poznatu pjesničku ličnost.

Hrvatski radio

Stjepan Jakševac bio je niz godina spiker Hrvatskog radija, zatim dramaturg, a i učitelj brojnih spikera. Uređivanje emisija programa za djecu najznačajniji je dio njegova rada na Hrvatskom radiu. Okušao se čak i u glumi i to u "Radium-izvor zraka", kratkometražnom igrano-dokumentarnom filmu u ulozi P. Curieja 1944.godine.

Na velikim pločama "Jugotona" dramatizirao je u stihovima najpoznatije dječje bajke. Dobio je brojne nagrade i prevođen je na: slovenski, makedonski, njemački, češki, poljski, talijanski, engleski,švedski, mađarski jezik te esperanto. Uglazbljeno mu je više od 170 dječjih i isti toliki broj tekstova za odrasle. Mnoge njegove pjesme izvođene su na festivalima, snimljene na LP pločama, kasetama i CD-ima (Na Sleme na Sleme, Kokotiček, Imela majka sineka tri, Kam da se pojde).

Književna djela

Pjesme. Zagreb 1943.

Glasam se nespokojem. Zagreb 1956.

Vesela godina. Zagreb 1969.

Voli ne voli voli. Zagreb 1972.

Ljubi ne ljubi ljubi. Ljubljana 1981. (slov. prijevod)

Novogodišnji vlak. Zagreb 1980.

Plave ptice. Zagreb 1980.

Modre ptice. Zagreb 1980. (slov. prijevod)

Ima jedan razred. Zagreb 1981.

Zlatna ptica sunca. Zagreb 1986.

Hrvatski dječji pisci. Pet stoljeća hrvatske književnosti, 181/III. Zagreb 1991.

Mliječni sumraci. Vinkovci 1994.


U antologiji svjetske poezije za djecu I denna vida värld (Verser fran mänga länder för barn och vuxna) izašloj 1993. godine u Stockholmu (Švedska), objavljena je pjesma Stjepana Jakševca Zadaća o pravdi. Pjesmu su na švedski preveli Antun Raguž i Elizabeta Glasnović Raguž.

Literatura

  • Jakševac,S. Zapisi o djetinjstvu. // Brdovečki zbornik 2007.-2008. / uredio Stjepan Laljak. Zaprešić : Ogranak Matice Hrvatske Zaprešić, 2009. Str. 286-296.
  • Jakševac Stjepan. // Hrvatski biografski leksikon. Zagreb : Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2005.
  • Jakševac Stjepan. // Hrvatska književna enciklopedija,Zagreb : Leksikografski zavod Miroslav Krleža,2010.
  • Laljak,S. Pjesnik Stjepan Jakševac, uz 80-godišnjicu rođenja. // Zaprešički godišnjak 1996: za grad Zaprešić i općine Brdovec, Bistra, Dubravica, Luka, Marija Gorica i Pušća / uredio Stjepan Laljak. Zaprešić : Matica hrvatska Zaprešić, 1997. Str.346-348.
  • Skok,J. Iz hrvatske dječje književnosti, Varaždinske Toplice : Tonimir, 2007. Str. 146-150.
Osobni alati